7 December, 2023, 21:03

10 almindelige sprogfejl

Mange af os har nogle ting, vi har svært ved i det danske sprog. Personligt er jeg en hat til at sætte komma, og jeg er ofte for rundhåndet med dem – noget der springer i øjnene på min kæreste som er uddannet dansklærer. Jeg har også svært ved at huske forskellen på “nogle” og “nogen”, og jeg har en dum vane med at trække ord sammen, som “idag” og “igår”.

Dette indlæg skal ikke ses som en løftet pegefinger fra min side, da jeg selv laver fejl. De fejl jeg har skrevet om her, er nogle (eller nogen?) der ofte springer mig i øjnene når jeg færdes på Facebook. Jeg arbejder selv løbende på at blive bedre til at skrive, og derfor lavede jeg denne lille liste som andre måske kan få glæde af.

Opførelse

“Opførelse” er det korrekte ord at bruge hvis man er ved at bygge/opføre et hus. Hvis det handler om hvordan en person agerer, er “opførelse” ikke det rigtige ord.
Det korrekte at skrive er: Opførsel.
Eksempel: Jeg bryder mig ikke om hans opførsel
 

Kondolere

Når nogen dør, er der (lidt for) mange der skriver “kondolere”. Det er som regel på Facebook at denne stavefejl ses, og for dem der staver det korrekt, er det en øjebæ som er svær at overse. Når det er noget man gør i nutid, kondolereR man.
Når man udviser medfølelse med nogens død, skal du altså skrive: Jeg kondolerer.
 

Ynglings

Det danske sprog er lidt tricky, for man kan langt fra altid, høre på ordene hvordan de skal staves. Specielt når man kigger på de forskellige dialekter, bliver det svært at høre.
Din foretrukne sang er altså ikke din ynGlingssang, men: din yndlingssang.
Eksempel: Die Hard er min yndlingsfilm
 

Selvskab

Denne fejl ses stadig ofte. Når man bruger ordet “selv” er det jo med “v”, men når der er tale om et selskab, er det altså uden “v”.
Hvis du er sammen med folk du godt kan lide, er du i godt: selskab.
Eksempel: Jeg trives bedst i mit eget selskab
 

Igår og idag

Denne fejl har jeg selv tendens til at lave, men det er ret simpelt når man ser objektivt på det; siger man “isommer” eller “inovember”?
Nej. Og netop derfor hedder det “i går” og “i dag”.

Kilomet

Grunden til at mange tager fejl af denne, er nok at det lyder som om at endelsen indikerer at der er tale om flertal. Det er dog ikke tilfældet, for der er ikke noget der hedder “En kilomet”. Man siger jo heller ikke “Den er en met høj”.
Det korrekte at skrive er: En kilometer.
Eksempel: Der er cirka en kilometer til supermarkedet
 

Intrasseret

Denne ser jeg ofte, og jeg må indrømme at når jeg selv skriver det, skal jeg ind imellem lige klappe stavelser oppe i mit hoved. Den korrekte stavemåde er nemlig “interesseret”, og når man klapper stavelser, ser det sådan ud: in-ter-es-se-ret. Den er tricky, men den er til at lære. Og nej, der er ikke “a” i “interesseret”.
 

Nutids -r

Nutids -r driller mange. Det bunder sikkert i at det kan være svært at høre på ordene, om der burde være et “r” i enden på det. Når først man får nutids -r ind under huden, er det super nemt.

Det, jeg tror der driller folk, er når der er et “r” inde i ordet. Der er jo ikke nogen der skriver “Jeg spise … hente … læse …synge…” – i disse tilfælde ved man godt at der skal et “r” i enden.

De ord hvor som tilsyneladende driller folk, er i ord som “køre, høre, lære, styre” – ord med “r” i.

Reglerne kort
Det hedder:

Jeg ændrer … kører … lærer … (præsens (nutid)).

Jeg vil ændre … køre … lære (infinitiv (navneform)).
 

Ligge eller lægge

Endnu en som er nem at huske, hvis man lige kender huskereglen.

Huskeregler
Ligge er noget der ligger stille, mens lægge er en bevægelse.

– Bogen ligger på bordet (stille).
– Jeg lægger bogen på bordet (bevægelse).

Eksempel: Jeg lægger mig lige ind og tager en lur.
Eksempel: Din telefon ligger på køkkenbordet.
 

Forespørelse / Forespørgelse

Denne lægger sig tæt op af opførelse. Det handler simpelthen bare om at huske at det hedder en forespørgsel, og ikke andet.
Eksempel: Jeg har lige en forespørgsel…
 

Et eller to ord?

.. Det er jo lige spørgsmålet.

Jeg ser ofte at det er svært for folk at sammensætte ord, og ind imellem skal jeg også selv lige google mig frem til det rigtige svar.

Nogle eksempler på ord der bør være sammensatte:

  • Sofa bord – sofabord
  • Vejr udsigt – vejrudsigt
  • Dansk lærer – dansklærer
  • Valg fag – valgfag

En god artikel jeg faldt over, forklarede rigtig fint hvordan man selv kan finde ud af om der er tale om et eller to ord; prøv at sige ordet højt. Hvor mange steder lægger du tryk? Siger du “sofa bord” eller “sofabord”? Hvis du lægger trykket ét sted, skal det ofte være ét ord.

Jeg må indrømme at jeg ikke selv helt kan forklare denne, men forklaringen kan ses HER!

Share