29 February, 2024, 19:32

10 ting vi kan lære af børn

Børn ved en masse ting, som voksne umiddelbart har glemt. Børn er mere selvsikre, mere modige og de nyder livet langt mere intenst end voksne. Nogle gange føles det som im, vi bruger hele livet på at prøve at vende tilbage til dem vi var, da vi var børn. Her er hvad vi kan lære fra vores yngre selv, som kan bringe mere glæde og klarhed ind i vores liv som voksne.

1. Hver dag er en ny start.

“Isn’t it nice to think that tomorrow is a new day with no mistakes in it yet?” – L.M. Montgomery.

Var det ikke fantastisk, sådan som enden på en skoledag, føltes så skøn? Så overstået? Sommerferien føltes som en evighed. Når man er barn, føles hver dag som en evighed, og en ny dag, betyder en ny mulighed for at møde nye venner, tage på nye eventyr, lege nye lege og lære nye ting. Børn tager ikke meget med sig til næste dag. De starter på en frisk.
 

2. Plej venskaber.

“In the sweetness of friendship let there be laughter, and sharing pleasures. For in the dew of little things the heart finds its morning and is refreshed.” – Khalil Gibran

Børn finder ren glæde i at lege med deres venner, og de elsker at få nye venner. De spiller på fodboldhold, går til fødselsdagsfester og starter på nye skoler. Dette er alle måder at få nye venner på. Børns venne-motto er “jo flere jo bedre”, og det kunne vi lære lidt af.

ting vi kan lære af børn
 

3. Grin, hver dag.

“A day without laughter is a day wasted.” – Charlie Chaplin

Børn har en smuk evne, til at finde glæde rundt omkring dem. Bare se det al den sjov, et barn kan finde i et indkøbscenter eller i parken. De ser sjov og ballade overalt.
 

4. Vær modig.

“Life shrinks or expands in proportion to one’s courage.” – Anais Nin.

Syng højt. Dans når du har lyst til det. Et barns liv føles ubegrænset, fordi de ikke er begrænset af frygt for fiasko eller ydmygelse. De marcherer bare fremad med håb og beslutsomhed, fordi de ikke ved noget bedre. De er ikke blevet slået ned, de har ikke oplevet fiasko. De omfavner livet og alt det har at tilbyde med åbne arme.

ting vi kan lære af børn
 

5. Vær aktiv.

“Play energizes and enlivens us. It eases our burdens. It renews our natural sense of optimism and opens us up to new possibilities.” – Stuart Brown

Da du var barn, var det dagens højdepunkt at lege udenfor. Du kunne løbe og lege fangeleg med dine venner, indtil man var helt forpustet og helt kogt i ansigtet. Du hoppede, tumlede og løb omkring, og så det aldrig som motion.
 

6. Kreative aktiviteter er sjove og gode for dig.

“Happiness lies in the joy of achievement and the thrill of creative effort.” – Franklin D. Roosevelt

Man ser ofte børn, fordybe sig i et kreativt projekt i længere tid af gangen. Tegne, lege med ler eller moddellervoks, eller lave sandslotte, med nøje blik for detaljerne. Af en eller anden grund, stopper vi med at se kreative aktiviteter som noget der er værd at bruge tid på. Hvor mange voksne, udover kunstnere, tegner ofte? Hvor mange leger med moddellervoks eller fingermaling, bare fordi det er sjovt? (det ér det jo faktisk).
 

7. Vær helten.

“Above all, be the heroine of your life, not the victim.” – Nora Ephron

Når et barn fortæller dig en historie om skolen, eller fra fodboldbanen, er de som regel selv helten i historien. Universet drejer rundt om dem. I takt med at vi bliver ældre, bliver vi mere beskedne og mindre egoistiske, og vi underspiller vores præstationer og resultater. Vi vil helst ikke prale. Når vi gør det, er vi ofte stadig ydmyge, og bagatelliserer vores præstationer, eller afskriver dem som held. Vi nedtoner de ting vi har opnået, eller gode gerninger, for at få andre til at føle sig bedre tilpas, eller for at andre bedre kan relatere til os. Beskedenhed bliver en beundringsværdig kvalitet, og vi begynder at overbevise os selv om vores egen middelmådighed.
 

8. Ar er æresmedaljer.

“Every day you either see a scar or courage. Where you dwell will define your struggle.” – Dodinsky

Når et barn brækker en knogle, skal alle skrive på gipsen. De bliver små stjerner i klassen. Overleveren. Den seje. Hvis de falder ned og slår hul, skal alle se deres ar – de bærer det med stolthed. Som vi bliver ældre, gemmer vi vores ar, og vores sår bliver vores hemmelighed. Vi vil ikke ses som svage, eller have ynk, så vi siger at det ikke gør ondt, selvom det gør pisseondt, der hvor vi slog os da vi faldt på trappen, eller fik fingeren i klemme. Det børn ved, er at ar og sår, ikke er tegn på svaghed. Det er et tegn på styrke og overlevelse. En historie at fortælle.
ting vi kan lære af børn
 

9. Prøv nye ting.

“Man cannot discover new oceans unless he has the courage to lose sight of the shore.” – Andre Gide

Børn er sjældent bange for at prøve en sport, de ikke har prøvet før. De hopper i trampolin, springer i poolen eller står på ski, selvom de ikke har prøvet det før. Som voksen, frygter man det ukendte. Vi forbliver trygt i vores komfortzone og går sjældent ud. Eventyret vækker ånden.
 

10. Læg mærke til de små ting.


“Enjoy the little things, for one day you may look back and realize they were the big things.”
– Robert Brault

Børn kan blive fascinerede af at se gråspurve, smutte over fortorvet, eller sandlopper suse rundt i sandet. De lægger mærke til de små ben, og hvor hurtigt de bevæger sig når de suser over fortorv eller sand. Noget helt simpelt, som voksne tager for givet, vækker glæde og inspiration. Hvornår stoppede vi med at se de bittesmå mirakler, som omgiver os, hver eneste dag? Hvor meget smukkere, ville livet være, hvis vi kunne se disse små mirakler igen?
ting vi kan lære af børn

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.