1. Menstruation er…
Menstruation er blødninger fra livmoderen. Blødningerne passerer ud gennem skeden og er en del af den kvindelige forplantningscyklus. Cyklus betyder cirkel og henviser til, at det samme hormon-mønster gentages hver måned. I maaaange år!
Alle kvinder får normalt blødninger, når de kommer i puberteten og bliver kønsmodne.
2. Derfor får vi menstruation
Kvinders indvendige kønsorganer består af to æggestokke med tilhørende æggeledere, livmoderen og skeden. Æggestokkene indeholder anlæg til æg, som kvinden fødes med. Når æggestokken bliver påvirket af hormonerne, udvikles ægget og modnes.
Et nøje samspil mellem hormonelle faktorer i æggestokkene og centralnervesystemet regulerer æggets frigørelse. Når ægget er modnet, transporteres det gennem æggelederen ned i livmoderen. Livmoderens slimhinde er gjort parat til at tage imod ægget gennem påvirkning af de nævnte hormoner og et nyt hormon, progesteron, der begynder at bliver udskilt efter ægløsningen.
Derefter sker der en af to ting;
1. Hvis ægget er blevet befrugtet, kan det sætte sig fast i livmoderen og bliver med stor sandsynlighed til en lækker lille baby.
2. Hvis ægget ikke er befrugtet, sker der et fald i hormonerne progesteron og østrogen, slimhinden inde i livmoderen afstødes, og menstruationen begynder. Altså ingen baby!
3. PMS er ikke bare noget vi finder på
Nogle kvinder rammes hårdere af PMS (præmenstruelt syndrom) end andre – og det ér ikke bare noget vi finder på. Det er ikke bare fordi vi tænker “yes, nu har vi en undskyldning for opføre os som sindsforvirrede drager!”. Det ér en ting, og det er fandme ikke særlig sjovt.
Man ved faktisk ikke hvorfor PMS optræder. Meget tyder på at symptomernes tætte relation til menstruationscyklus tyder på, at hormonvariationer i forbindelse med ægløsningen og den efterfølgende menstruation har en betydning. Denne sammenhæng understøttes af den kendsgerning, at PMS særligt optræder hos kvinder, der har ægløsning. PMS forekommer således ikke efter overgangsalderen .
Specielt kønshormonet progesteron, der findes i særlig høje koncentrationer op til menstruationstidspunktet synes at spille en rolle. Kønshormonerne kan påvirke en lang række organsystemer inklusiv centralnervesystemet. En særlig følsomhed over for kønshormonerne kunne være en forklaring på, at symptomerne optræder i særlig udtalt grad hos en vis gruppe af kvinder.
Symptomerne for PMS kan både være fysiske og psykiske, og i forskellig karakter. Ofte forsvinder/mindskes symptomerne kort efter at vi har fået menstruation, og resten af vores menstruation kan vi være “normale” igen – nogle har dem dog gennem hele menstruationen.
Præmenstruelle symptomer siges desuden at ramme op mod 70-80% af alle kvinder.
4. Det kan menstruation gøre ved os
Ifølge Netdoktor, er de mulige præmenstruelle symptomer listet således, og hold nu fast;
FYSISKE SYMPTOMER:
-brystspænding
-smerter i brystkirtlen
-hovedpine
-væskeophobning
-led- og muskelsmerter
-tyngdefornemmelse og ømhed i underlivet
-vægtøgning
-oppustet mave
-svimmelhed
-øget appetit
-smagsændringer
-hede/svedeture.
PSYKISKE SYMPTOMER:
-følelsesmæssig ustabilitet
-humørsvingninger
-irritabilitet
-aggressivitet
-træthed
-depression
-rastløshed
-søvnbesvær
-manglende koncentrationsevne
-afmægtighedsfornemmelse
-glemsomhed
Altså kan vi konkludere, at det her ikke bare er for sjov, eller os der er pivsede. Det KAN vitterligt føles som om hele verden er imod en, og som om alt går galt. Og ja – vi kan, som i kan se, få øget appetit, så det er heller ikke bare fordi vi bruger PMS som en dårlig undskyldning for at gå på tanken efter kage og chips, kl.23, torsdag aften. Eller sender dig, kære mand!
5. Hvad så når vi ér begyndt at bløde?
Mens nogle kvinders symptomer stopper når de begynder at bløde, går andre i flere dage med menstruationssymptomer. Vi kan føle os oppustede, have underlivskramper, humørsvingninger, ræserrøv, være trætte, få svedeture og nogle er så hårdt ramt, at de kaster op.
6. Kvinder har ikke samme symptomer
Ligesom i ikke er ens, er kvinder heller ikke ens. Mens nogle kvinder slet ikke oplever symptomer i forbindelse med at de skal have deres menstruation, kan deres veninder/chefer/søstre ligge og hulke af smerter og nedtrykthed. Bare fordi din eks ikke havde præmenstruelle symptomer, betyder det ikke at vores bliver mindre virkeligt. Og fordi din nuværende kæreste ikke har PMS, betyder det ikke at din eks var en skør kule.
7. Så meget bløder vi
Mængden af blod per månedlig blødning er i gennemsnit mindre end en deciliter. Man plejer at sætte grænsen for normal menstruation til omkring 0,8 deciliter.
Der er kvinder der bløder rigtig meget, og kvinder der næsten ikke bløder. Som med alt andet, er kvinder forskellige.
8. Køb de rigtige smertestillende
Det virksomme stof Ibuprofen (som for eksempel findes i Ipren) er effektiv mod menstruationssmerter. Det fås i håndkøb. Man kan eventuelt kombinere dem med 1 gram paracetamol (som for eksempel findes i Panodil, Pinex, Pamol). Hvis vi beder jer købe smertestillende med hjem fra tanken, så ved du nu hvilket.
9. Sex under menstruation er helt OK
Nogle kvinder har overhovedet ikke lyst til sex når de har menstruation, andre har. At kvinder ikke har lyst til sex, kan skyldes flere ting. Måske synes de selv at det er ulækkert, måske føles deres underliv som et blødende kødsår, og måske er de bare overhovedet ikke lyst til det, fordi de er psykisk påvirkede. Måske tør hun ikke sige at hun har lyst, fordi hun er nervøs for at i synes at det er ulækkert.
Nogle kvinder har mere lyst når hormonerne raser, og det kan ligefrem virke lindrende for nogle kvinder. Det kan nemlig både give psykisk og fysisk afspænding.
Men tænk over det en gang. Det er bare lidt blod. Og de ting der kommer med ud med blodet, er i alligevel i kontakt med når i ellers har sex med kvinder. Hvis hun har lyst og du har lyst, så go for it!
Er du ikke helt nede med det der blod, så gå i et lækkert varmt bad – så er blodet lige til at vaske af. Er du bange for pletter på lagenet, så læg et håndklæde under jer.
10. Men vi KAN faktisk godt blive gravide mens vi har menstruation
… sandsynligheden er bare ikke særlig stor.
Kvinders fertile vindue er på 6 dage – 5 dage før din ægløsning og dagen hvor du har ægløsning. Der er altså 6 dage af vores cyklus, hvor vi kan blive gravide, hvis vi har ubeskyttet sex.
De 5 dage før opstår, fordi sædceller kan overleve i op til 5-6 dage inden i kvinden. Hvis hun har sex 5 dage før sin ægløsning, er der altså sædceller klar, når hun frigiver et æg, og dette æg kan således blive befrugtet.
11. Det kan du gøre
Just be nice! Just kidding. Du skal selvfølgelig ikke blive kvindens bukkende slave – det er ikke det. Hvis din kæreste er meget ramt af præmenstruelle symptomer, eller af selve menstruationen, kan du som en god partner, gøre det en smule lettere for hende.
Bliver din kæreste et hulkende nervevrag, så kys hende på panden og læg skulder til hendes gråd. Vil hun ikke have at du rører hende, så hold snitterne væk – det er ikke personligt. Hvis hun bliver et glubende chokolademonster, så køb chokolade med hjem.
12. Ellers andet?
Ja. Tænk over det, næste gang du har lyst til at hvæse til din veninde/mor/kollega om det er den tid på måneden. Det er ikke særlig respektfuldt.
Og husk at menstruation er noget af det mest naturlige i verden. Alle kvinder, med enkelte undtagelser, menstruerer. Din mor, din lærer i folkeskolen, dine veninder, din søster, kassedamen i Fakta. Det ér bare blod der kommer ud af kussen, ikke noget beskidt og forkert på nogen måde.
Og brok dig så lige over at være mand, én gang til… 😉
Skriv et svar