7 December, 2023, 20:11
planter

12 stueplanter, du faktisk har en chance for at holde i live.

Vi er ikke plante-professorer. Overhovedet. Men vi kan godt lide planter – specielt hvis de er nemme at passe. Derfor har vi lavet en liste over de planter som faktisk ikke er svære at holde liv i.

Pilea

En rigtig Instagram-plante, også kaldet Kinesisk Pengeplante. Pilea har det bedst i en potte med hun i bunden, og de kloge siger at den helst skal vandes nedefra. Pileaen vil ikke have direkte sol, men den vil heller ikke stå for mørkt, så det er ikke den, du skal stille på badeværelset. Hvis den får brune pletter på bladene, er solen for stærk. Hvis den bliver slasket, skal den have mere vand. Pilea skal kun vandes en gang om ugen, så den er nem at overvande.

Et opslag delt af @swedishjungle den


 

ZZ planten (Zamioculcas Zamiifolia)

Zamioculcas trives bedst på en lys placering, men tåler ikke direkte sol. Jorden skal gerne være fugtig, men tåler alligevel en lille udtørring. Den vil dog absolut heller ikke finde sig i overvanding. Så rådner rødderne. Den har godt af lidt gødning, ind imellem.


 

Perler på snor (Senecio herreanus, hihi)

En yndig plante, med et yndigt navn. Heldigvis ligner den ikke mande-numsehuller. Den er faktisk ret fin. den kan hænge ned, eller rulles sammen, eller bindes op. Perler på snor kan både trives i lys og halvskygge, men ikke i direkte sollys. Planten skal vandes og gødes regelmæssigt om sommeren, men tåler at tørre ud mellem vandingerne. Om vinteren skal planten vandes igennem ca. hver tredje uge og gødes sparsomt. Den kan godt lide kaktus-gødning.
Vigtigt at vide om denne plante er, at den ikke vil have vand på “perlerne”. Sæt den i en potte med hul i bunden og underskål, og vand den nedefra – og som sagt, ikke for meget. Gør du dette, skal du nok klare den!

Et opslag delt af Faye de LaHaye (@leforeuse) den


 

Sommerfuglekløver.(Oxalis Triangularis)

Denne smukke, lilla kløverblomst, har du måske set ude i en have, for der vokser de faktisk også. Den er nem at passe, men formerer sig som en gal, så du skal “luge” lidt i den. Eventuelt tage stiklinger og give videre. Oxalis vil ikke tørre for meget ud, og får den ikke vand, bliver den slatten. Men så giver du den bare en gang vand, og så strutter den snart igen. Oxalis kan godt lide lys, men bladene bliver pænest, hvis den ikke står og steger, dagen lang.


 

Fredslilje.

Den her er nem. En perfekt begynderplante. Vores egne erfaringer var, at man vander den når den er splattet helt sammen. Så går der en halv time, og så strutter den som ny. Ej, den skal have vand når den begynder at se lidt træt ud, og så har den det fint. Man kan ofte få den i IKEA. Fredsliljen vil gerne have lys, men ikke direkte sollys. Hvis du slår fredsliljen, sådan helt ihjel, skal du nok gå over til kaktusser.


 

Bånddracaena (Dracaena Marginata)

Bånddracaena er et af de nemmeste indendørs træer at holde. Du husker den sikkert fra dit barndomshjem, eller fra kontorer og skoler. Den behøver bare vandes, når jorden er let tør. Svagt lyst og en placering med konstant samme temperatur, får Bånddracaena til at gro bedst.


 

Fingerfilodendron (Monstera Deliciosa)

Endnu et rigtigt Instagram-hitplante. Monstera har det bedst, når den ikke får direkte sollys, men vil gerne stå lyst. Den kan let overvandes, og den har bedst af at blive helt tør mellem vandingerne. Passer du din fingerfilodendron godt, vil den hurtigt vokse sig stor. Den kan godt stikke lidt af, og se lidt vild ud, når den gror ud i alle retninger. Du kan med fordel købe en mospind i eks. Plantorama, som du binder den op ad. Så vokser den flot opad, i stedet for ud til alle sider.

Et opslag delt af Ania B (@_ania_b_) den


 

Gummifigen (Ficus Elastica)

Denne meget trendy plante, stammer fra Amazonas. Allerede der, kan man nok tænke sig til at den kan blive temmelig stor. I sit naturlige miljø, bliver den op til 10 meter høj, så hvis du lader den vokse, kan den altså ramme loftet. Gummitræet vil ikke overvandes, og stå med vand i potten, men den har ikke noget imod at du glemmer at vande den lidt – faktisk er den ret hårdfør omkring udtørring. Ifølge have-siden.dk, vil gummifigen gerne stå i mørkere hjørner, hvor andre planter måske ikke vil trives. Den vil også gerne stå lyst, men ikke i direkte sol.

Et opslag delt af Tunas Kecil (@tunas.kecil) den


 

Spydplante (Sansevieria cylindrica)

Dennne plante, kender du nok fra IKEA. Den er i hvert fald solgt i stakkevis, til kun en slik. De vokser en del, og kan fås med farvede spiser (malet). Vand spydplanten regelmæssigt med jævn mængde vand, 1 gang hver 3. uge. Giv den mere plads, efterhånden som den vokser – ligesom så mange andre planter. De vil gerne stå i sol.

Et opslag delt af lauren w (@lw.flora) den


 

Guldranke

En guldranke er en nem plante at holde derhjemme. Den kan leve af høj luftfugtighed, men også nemt klare sig i tørre rum. Planten trives bedst et sted, hvor den får godt med lys, men den kan også sagtens leve i rum med sparsomt lys. Den kræver kun lidt vand, og bør kun gødes om sommeren. Den kan blive mægtig lang, og kan slyge sig op af mospinde eller hvor du ønsker det.

Et opslag delt af @phil.haddock den

Luftplanter

Disse er fede! De skal ikke plantes i jord, de kan bare ligge som de er. Man kan lime dem på et stykke træ, eller putte dem i en glaskugle, eller hænge dem op som de er. Forstøv med en smule vand, et par gange om ugen, og giv dem et vandbad i 2-3 timer, hver 2. uge. De er også sindssygt populære for tiden, og begynder at dukke op i blomsterhandlere.

Et opslag delt af Maddy Wardrop (@maddywardrop) den

Væddeløber (Chlorophytum comosum)

Væddeløberen kender du måske fra dit barndomshjem, eller fra vindueskarme, i de vinduer du går forbi. Den kan vokse helt vildt, ud til alle sider, og du kan tage skud fra den og lave nye planter. Den trives bedst på en lys placering, men tåler ikke direkte sol, og dens jord vil helst være konstant fugtig, men ikke overvandes.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.