13 August, 2020, 19:21
almindelige fobier

Her er de 13 mest almindelige fobier

Nogle, måske endda mange af os, lider af en eller flere fobier. Nogle af dem, er til at leve med, da vi ikke bliver konfronteret med dem særlig ofte, som angst for klovne, højder eller edderkopper. Andre, som sociofobi, kan være meget hæmmende for folk. Man kan ikke se på folk, at de lider af en fobi, og det kan derfor være svært at forstå hvorfor en person reagerer på en bestemt måde, i en bestemt situation.

“Der er ikke noget at være bange for”, hjælper absolut ikke, dem der har fobi. De fleste VED inderst inde godt, at klovne ikke kommer og æder dig, at edderkopper ikke er farlige, og at højder ikke bider – men det gør dem ikke mindre virkelige, for den der har fobien.

Her er de 13 mest almindelige fobier.

1. Araknofobi – frygt for edderkopper.
Der er ikke helt enighed om, hvilken fobi der er den allermest almindelige, men araknofobi er så udbredt, at den med stor sandsynlighed ligger på førstepladsen. Op mod 50% af alle kvinder, og 10% af alle mænd, lider af araknofobi, i forskellige grader.

2. Acrofobi – højdeskræk.
Også en af de mere almindelige fobier, som muligvis kæmper om førstepladsen med araknofobien. Lige som araknofobi, og mange andre fobier, findes den i forskellige grader. Nogen får det dårligt, bare de står på en stol eller en lav stige, mens andre reagerer når de kommer op på 3.-4. etage, og andre først får det voldsomme ubehag når de befinder sig rigtig højt oppe.

almindelige fobier

3. Klaustrofobi – angst for små lukkede rum.
De fleste af os, ville nok reagere på at være fanget i en elevator eller i et kosteskab, så mange af os, har nok en lille grad af det. Det er dog ikke så tit at man oplever det, og derfor kan man være helt uvidende om det, til man står i en sådan situation. Igen er der tale om en fobi som viser sig i forskellige grader. Nogle mennesker kan slet ikke bruge en sovepose eller et lille WC, mens andre først får følelsen når man føler sig fanget eller låst inde. Personer med svær klaustrofobi, kan være temmelig hæmmede af det. De undgår nemlig så vidt muligt elevatorer, flyrejser og proppede busser. Klaustrofobi kan som så mange andre fobier, resultere i panikanfald. Cirka 5% af verdens befolkning, lider af klaustrofobi.

4. Aquafobi – vandskræk.
Mens edderkommer og lukkede rum, sjældent er livstruende, kan denne fobi være det. Der kan være en reel fare ved vand, og det er derfor, så mange lider af denne fobi. Angsten for at drukne, fører for manges vedkommende, til en decideret vandskræk. Frygten er instinktiv, og en lille smule frygt for at drukne, er det der gør at vi passer på med, og respekterer vand. For det kan gå galt. At mestre vand, via svømning, er noget der tager tid, og derfor når en del mennesker, at udvikle en decideret fobi, som igen kan komme frem i forskellige grader. Nogle undgår “bare” at hoppe i vandet eller i poolen, mens andre har svært ved at gå i bad.

almindelige fobier
Kilde: brainwavesswimming.com

5. Skotofobi – mørkeræd.
Ofte er det ikke mørket selv, men de (ofte) indbildte farer, personen tror, der lurer i mørket. Vi har en livlig fantasi, og den kan nemt løbe af med vores hjerner. Igen gør det ikke fobien og frygten mindre virkelig, for den der lider af mørkeræd, kan lammes totalt. Nogle reagerer på tusmørke og mørke farver, mens andre først reagerer når det bliver rigtig mørkt. De fleste af os, vil dog nok ikke ligefrem elske at stå i en mørk skov, midt om natten. Mørkeræd er mest udbredt blandt børn, da deres hjerner ikke er færdigudviklede, og de ikke kan skelne og tænke lige så rationelt som voksne. Der findes dog voksne som lider af det.

7. Agorafobi – angsten for åbne områder.

Agorafobi er nærmest det omvendte af klaustrofobi. Denne fobi kan være stærkt hæmmende, da den kan resultere i at folk isolerer sig, og ikke forlader deres hjem. Jo større åbne steder, desto værre. Personen vil føle sig utryg og angst, ved bare at gå ned af gaden, og steder som torve og pladser, er helt udelukket. Hvis en person med agorafobi, begiver sig udenfor, er det sandsynligvis langsomt, og langs husmurene.

8. Sociofobi – angst for andre mennesker.
Folk med sociofobi, lider i forskellig grad af angst for andre mennesker. Derfor er det svært for folk med fobien, at omgås andre mennesker. Der findes afarter af fobien som f.eks. socialfobi hvor du mere er bange for hvad andre tænker om dig, og hvordan de dømmer dig, og så er der den grundlæggende frygt for andre mennesker generelt. Undersøgelser viser at cirka 11% af alle mænd, og 15% af alle kvinder, på et eller andet tidspunkt i deres liv, vil stifte bekendtskab med en eller anden form for socio/social fobi. For dem som er hårdest ramt, kan en angst for sociale relationer føre til total ensomhed i årevis, og være ganske farligt for den almindelige udvikling og sundhed.

almindelige fobier

9. Aviatofobi/Aviofobi – angst for at flyve.
Dette er en af de nyere fobier – det er nemlig kun cirka 100år siden, at det almindelige menneske begyndte at kunne flyve fra A til B. Fobien er rimelig forståelig for de fleste. Man er trods alt meget højt oppe i luften. I de milde tilfælde, vil god forberedelse, en god støtte at rejse med, og måske lidt berolige, kunne få en person med aviatofobi til at flyve. Mens andre helt undgår det, og tyr til transportmidler på landjorden, uanset hvor langt de skal.

10. Mysofobi – angsten for snavs.
Denne fobi findes i rigtig mange forskellige grader. Fra en mild trang til hyppig rengøring og personlig hygiejne, til en udpræget skræk for bakterier og snavs, som fører til manisk og gentagen håndvask, overdreven rengøring og isolation fra omverdenen, på grund af frygten for bakterier.

almindelige fobier

11. Emetofobi – angsten for opkast og for selv at kaste op.
Man tror ikke at særlig mange lider af denne fobi, men faktisk er der undersøgelser som tyder på, at op mod en tredjedel af alle voksne mennesker, lider af emetofobi, i forskellige grader.

12. Brontofobi – angsten for tordenvejr
Heldigvis, vokser de fleste fra denne fobi, når de bliver voksne. Der er dog mange børn der lider af frygt for tordenvejr – nok mest fordi det er svært at forstå hvorfor det buldrer og brager så voldsomt, oppe i himlen.

13. Dentofobi – angsten for tandlæger.
Mange af os, synes ikke at det er ren sjov og ballade, at gå til tandlæge. Ikke nok med at det som regel er skidedyrt, så er det ofte også ubehageligt og kan gøre ondt. Mens nogle mennesker bare oplever lidt ondt i maven, måske en svedetur og nervøsitet over et kommende tandlægebesøg, vil det for andre være helt umuligt at gå til tandlægen. I de mildere tilfælde, kan en god tandlæge og beroligende medicin, være nok til at få det overstået.

almindelige fobier

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.