2 December, 2023, 21:33

6 rimelig normale ting der kan være tegn på at du er psykopat, ifølge videnskaben

De fleste kender til de mest normale karaktertræt hos psykopater (som i det væsentlige er den samme som sociopati, for så vidt angår klinikere). Psykopater føler ikke empati og anger, er overfladisk charmerende, og tilbøjelige til at manipulere dem omkring dem for deres egen vinding. Forskningen har nu fundet links mellem mere synlige egenskaber og psykopati, som den slags mad du spiser eller den musik du lytter til.

Psykopati forekommer cirka i 1% af befolkningen, men bare rolig. Folk der har psykopatiske træk, er ikke nødvendigvis seriemordere. I 2005 studerede neurolog James Fallon, hjerneaktiviteten hos psykopater og mordere, og fandt ud af at hans egen hjerne, viste mange af de samme mønstre som psykopaternes – uden at han selv var psykopat.

Herunder er seks uventede karaktertræk, der kan hænge sammen med psykopati, ifølge nyere studier. Du skal dog tage listen med et gran salt; man kan sagtens have flere af dem og være helt veltilpasset, og mange af studierne er små. Det er dog stadig interessant at fundere lidt over de mørke sider, som almindelige karaktertræk kan hænge sammen med.

1. Du har studeret “business”.
Forskellige jobs, tiltrækker forskellige personlighedstyper. Er man meget genert og introvert, går man ofte ikke ind i salg, mens et job indenfor salg vil være meget appellerende for andre som er udadvendte og ekstroverte. Hvis du er psykopat, er der stor chance for at du bliver tiltrukket af business-uddannelser.

En dansk undersøgelse fra 2017, der analyserede, hvordan personlighedskarakteristika hænger sammen med valg af bachelorstuderende, viste, at studerende, der scorede højere i målingerne i “Dark Triad” – et kollektivt udtryk for narcissisme, machiavellisme og psykopati – var mere tilbøjelige til at studere økonomi eller erhverv, end jura eller psykologi.
Ønsket om magt, status og penge, er ønsker der karakteriserer Dark Tridad personer, og synes at lede deres valg af bacheloruddannelser, skriver forskerne. Altså tiltrækker businessuddannelserne flere skruppelløse personer, end de samvittighedsfulde.

2. Du gaber ikke.
Psykopater mangler ofte empati for andre mennesker. Der er mere i det at føle empati, end bare at føle andres smerte og sorg. En af teorierne omkring de smittende gab er, at det er et empati-svar, som også findes hos mange dyrearter. Psykopater derimod, gaber meget lidt eller slet ikke, viser et studie fra 2015, foretaget på 135 universitetsstuderende i Texas. De studerende som havde de højeste scorer i forhold til psykopatiske træk, gabte slet ikke så meget ved at se videoer af folk der gaber, i forhold til dem med meget få eller ingen psykopatiske træk. Hvis du stort set aldrig eller slet ikke gaber, kan det altså være et tegn på psykopati.

3. Du er en natteravn.
Vores indre ur er meget bestemte. Nogle af os vil aldrig blive morgenmennesker, lige meget hvor meget vi prøver, mens andre aldrig vil være i stand til at gå tidligt i seng. I en vis grad er din cirkadian-rytme genetisk, men generelt ændrer den sig lidt i løbet af din levetid. Folk med antisociale tendenser, har ofte større tendens til at være længe oppe. Et lille studie fra 2013 viste at folk der er natteravne, generelt havde flere Dark Triat træk, end dem der står tidligt op. Det virker egentlig rimelig praktisk, hvis man har brug for at lave lyssky ting, i ly af mørket.

4. Du elsker Eminem.
Hos en psykopat, kan psykopatien bestemme hvilke sange de har på deres playlister. Ifølge et indledende studie fra New York University, har folk med flere psykopatiske træk, tendens til at foretrække sange som “No Diggity” og “Lose Yourself” fremfor sange som “My Sharona”. Resultaterne var ikke entydige men de var klare nok til at forskerne gør klar til en større undersøgelse om musikpræferencer og psykopatiske træk.

5. Du er kreativ.
Et ønske om at bryde reglerne, hører ikke altid sammen med et ønske om at bryde loven. Kunstnere og andre kreative personer, gør tingene på deres måde. I 2016 fandt filippinske forskere ud af at bestemte træk, associeret med psykopati, hang sammen med scorerne i en test om afvigende tænkning – en kendt psykologisk metode til at måle kreativ tænkning. At være en “risk taker” (psykopatisk træk) kan hjælpe dig med at tænke mere kreativt.

6. Du er stadig venner med din eks.
Psykopater er ofte både kalkulerende og manipulerende, og disse karaktertræk kan få dem til at forblive venner med deres ekser, længe efter at deres forhold sluttede. I et studie fra 2017 fra Oakland University, foretaget på over 800 personer, fandt psykologer ud af at folk med psykopatiske træk, havde tendens til at holde deres ekser i deres liv, for at have muligheden for at hooke op med dem senere, eller fordi de har penge. Tony Ferretti fortalte at fordi narcissister hader at fejle og tabe, vil de forsøge at holde kontakten til deres ekser – specielt hvis det ikke var narcissisten selv, der endte forholdet.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.