7 December, 2023, 19:41

7 kreative opsparingsmetoder der kan opfylde dine ønsker

Vi er nogle, der ville ønske at vi var lidt bedre til det med at spare op. Her er nogle rigtig gode tips til, hvordan du kommer i gang med en opsparing. Jeg er ærligt talt røvdårlig til at spare op, men jeg begynder så småt at lære det.

1. Spar småpenge op, hvor det passer dig bedst
En opsparing behøver ikke være i banken, for at det er en opsparing. Smider du mønter i midterkonsollen i bilen? Så er det en opsparing. Har du en skuffe eller et glas du smider småpenge i? Så er det en opsparing. Hvis det virker for dig, er det en opsparing. Mænd der ikke går med tegnebog, og har penge i deres lommer, smider dem ofte i en skuffe eller lign, når de kommer hjem. Mange bliver overraskede når det går op for dem hvor mange penge det er lykkedes dem at spare op, uden at tænke over det. Har du flaskeboner eller gavekort liggende? Opsparing.

2. Brug en anden bank til din opsparing
Hvis du har svært ved at holde snitterne fra din opsparing, og er du lidt hurtig til at overføre pengene til din forbrugskonto, så overvej at lave din opsparing i en anden bank, end den du har de konti du bruger til dagligt, i. Hvis det begynder at blive bøvlet at logge ind på en helt anden netbank end du plejer, har du mindre tendens til at bruge af pengene. Og nej, du skal selvfølgelig ikke have et plastikkort til den konto!

3. Afdrag – og bliv ved med at indbetale
Du afdrager muligvis på SU lån, forbrugslån, kassekredit, ting købt på afbetaling eller andet. Men når du så er færdig med det, skal du ikke løbe ud og bruge de “nyfundne” penge på alt muligt. Du klarede den jo egentlig fint, mens du afdragede, ikke? Fortsæt med at indbetale det samme beløb på din opsparing, og glæd dig over at det nu er dig selv du betaler, i stedet for at betale andre.

4. Gem lidt af “uventede” penge
Fedt mand, du har fået en bonus/penge tilbage i skat/vundet en sjat i lotto – tillykke! Brug reglen om en tredjedel. Brug én tredjedel på at afdrage på eventuel gæld, sæt en tredjedel ind på din opsparing og brug den sidste tredjedel på noget skønt til dig selv. Har du ikke gæld? Split 50/50. Drop at sætte det hele ind på opsparingen. Du vil føle dig fornuftig, men ikke tilfredsstillet. Man skal også nyde de gode ting, ikke?

5. Opret en “Rund Op-opsparing”
Danske Bank har en tjeneste, ved navn Rund Op-opsparing. Hver gang du køber noget med dit kort, runder tjenesten automatisk op til nærmeste 10, og reserverer de penge der er rundet op, til din opsparing. Køber du f.eks. ind for 224kr, reserverer de 6kr til din opsparing. Køber du noget til 17kr, reserverer de 3kr til din opsparing – you get the point. På den måde, tænker man sig måske om en ekstra gang, inden man impulsshopper småting man egentlig ikke har brug for.

Alternativ: Nordea SparOp tilbyder at overføre et X beløb til din opsparing. Du vælger selv beløbet. Du kan f.eks. vælge at for hver transaktion du gennemfører med dit Dankort, overfører den 10kr til din opsparing. Smart!

6. Lav det til en leg
Har du unger, er dette en oplagt mulighed for at lære børnene om at spare op. Det kraver bare en fandens masse småpenge – knap 500kr om måneden.
I starter måneden med at lægge en krone i en krukke, den første. Dagen efter lægger i to kroner i, derefter tre kroner etc. Det højeste beløb du skal lægge i, er 31kr. Gør det hver dag i hele 2018, og ved slutningen af 2018, har i sparet 5738kr sammen, som i kan bruge på en tur i legoland, en tivolitur med det hele, eller noget andet som børnene har ønsket sig.

7. Reducer dine nuværende udgifter
Drop at lede efter småpenge mellem sofahynderne, og se om du kan spare noget på de udgifter du allerede har. Åbn din netbank, og noter hvilke udgifter du reelt har – kan du undvære nogen? Har du et online abonnement eller et abonnement hos en streaming-tjeneste, du havde glemt alt om eller som du kan undvære? Få aftalen stoppet, og sæt pengene ind på en opsparing i stedet.
Hvis du har været kunde længe, så brug en times tid på at ringe til dit forsikringsselskab, din internetudbyder og dit teleselskab, og spørg (pænt) om de vil give dig en nedsættelse i ydelsen. De ved godt at det koster mere at få en ny kunde, end at beholde en eksisterende, trofast kunde.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.