De sidste 20 år, har verden ændret sig meget. Som i virkelig meget! Det føles ikke sådan. Vi er jo bare blevet voksne, ikke? Jo, og nej. Se på børn i dag – laver de det samme som dig da du var barn for 20+ år siden? Nej vej?
Så snart vi fik computere, som ikke længere skulle ringe op via et larmende modem, og ikke længere blokerede telefonen – skete der altså noget markant. De ting vi stresser eller bekymrer os om i dag, kunne vi slet ikke forestille os, for 20 år siden. Det er lidt skørt, ikke?
Vi lever i fremtiden. Vi behøver nærmest ikke lette vores røv fra sofaen, med mindre vi skal tisse eller gå tur med hunden. Vi kan se TV, møde nye mennesker, lave aftaler, købe ind, bestille pizza, leje film, købe WC papir og lænse vores dankort på online shopping, uden at hverken rejse os, eller tale med et andet menneske. Det er både skræmmende og rart – hvis man altid gør alle tingene, fra mobilen der hjemme, skal man se at komme lidt ud. Det vil være sundt.
Her er et par ting som vi ikke gik og stressede over i 1997!
1. At du endnu ikke har fået din pakke
Måske havde du via telefon eller en fysisk bestillingsseddel, sendt med snail mail, bestilt tøj og sko via Ellos. Og måske ventede du en pakke fra moster Mogens, men så var det også det. Vi kunne ikke tracke tingene, så vi havde tiltro at de nok skulle komme når de kom. Ikke så meget stress. I dag bestiller vi ting online, i ét væk. Vi lægger en ordre, og flipper lidt, hvis ikke vi har pakken, to dage senere. Har de glemt os? Er vi blevet snydt? Har postbuddet spist din nye kjole? For helvede, Post Nord!!!! For helvede, webshop. Ind på Trustpilot/Facebook og brokke os.
2. At sende den forkerte besked til den forkerte person
Vi er ofte online på flere devices, samtidig. Computer, mobil, og måske også iPad. Det er helt normalt at få sendt en snap forkert, eller få skrevet til den forkerte på messenger, mail eller SMS. Vores fingre er blevet vant til at galoppere rundt på skærme og keyboards, og det går stærkt. Nogle gange, lidt for stærkt. Tingene kan faktisk være slemme nok, hvis du kommer til at bruge den forkerte emoji. Din moster Mogens vil ikke synes at det er særlig sjovt at du tilsyneladende græder af grin, over at hendes elskede kat er død.
3. Dit social media brand
Der er efterhånden mange som brander sig selv – og nogle i meget stor stil. Vores fremtoning, online, er vigtig for mange – endda afsindigt vigtig for nogle. Nogle bruger virkelig meget energi på at sørge for at de tager sig fejlfrit ud på Facebook, Snappen og Instagram, og det er vigtigt at de har mange venner, følgere og likes. Det sad vi altså ikke og tænkte over, for 20 år siden. Der var én virkelighed, og det var den virkelige virkelighed. Tænk, kun at skulle bekymre sig om vores image, i én virkelighed, og ikke flere.
4. Dit forbrug at takeaway
Når samme udbringer, leverer mad til dig for tredje gang på en uge, kan man godt begynde at føle sig lidt ilde til mode. Mon han dømmer dig? Tænker han at du er doven og ynkelig? Sikkert ikke, men det gør ikke følelsen mindre. Eller måske får du dårlig samvittighed, når du bestiller kinesisk til udbringning, midt i et stormvejr eller en snestorm. Men det er bare blevet SÅ nemt at bestille mad. Man behøver ikke engang tale med et rigtigt menneske, før man åbner døren. Efter at Justeat, Hungry og mange flere er kommet på banen, er aftensmaden kun et par klik væk – og man skal ikke engang have plastikkortet op. Førhen skulle man planlægge hvem der hentede, og man skulle som minimum tage telefonen og ringe ordren ind. Desuden er det altså dyrt i længden – men det er jo sååå smart!
5. Lækkede nøgenbilleder og “sextapes”
Dengang, kunne man tale i telefon. That’s it. Måske sagde man nogle ting som var lidt romantiske eller frække, men når de var sagt, var de væk. Ingen optagelser. Men nu hvor vi kan skærmprinte, tage billeder og optage videoer med vores telefoner – OG DELE DEM, er det altså ikke risikofrit at sende letpåklædte billeder til din flirt. Tænk hvis de ender i de forkerte hænder. Tænk hvis de kommer på nettet. Det kan vitterligt ødelægge ens verden – sådan føles det i hvert fald, og de fleste får det dårligt, bare ved tanken.
6. At blive “swipet”
Dating apps. Bare det at tage et godt profilbillede, som måske skjuler din skæve næse, dit modermærke eller arret du har over øjet, for tænk nu hvis du bliver “swipet” på grund af det. Du skal skrive det rigtige, og ikke skrive det forkerte. Tænk hvis der ikke er nogen der swiper ja til dig, men kun swiper nej. Shit. Hvad gør du forkert? Er du grim? Skal du være alene for altid? Når du så endelig har en date, kommer det næste problem. Der er en lille chance for at i bare klikker, men hvis der ikke er kemi og potentiale, skal du finde en måde at fortælle ham på at det ikke liiiige skal være jer to, og det skal selvfølgelig gøres via SMS. Alt andet er jo unødvendigt og spild af tid, det siger jo sig selv.
7. At dit yndlings makeup brand launcer deres nyeste kollektion, online, kl.4 om morgenen, dansk tid
… For vi ved jo alle at du ikke har en jordisk chance for at få så meget som en lipliner, hvis du venter til du vågner, med at voldtage dit dankort på Kylies nyeste kollektion. Online udsalg, kan også være frygtelig stressende, eller når nye kollektioner af dit (for dit barn er jo ligeglad) yndlings børnetøjsmærke, kommer online. Der kan virkelig ske mange nervepirrende ting, mens du venter på at få den øjenskygge palette, som du ikke kan leve uden, eller når du Pompdelux endelig starter deres 70% udsalg. Du tripper. Når du at få noget? Hvor længe ligger det i kurven? Er det overhovedet reserveret i din kurv? Hvad hvis noget går galt? Hvad hvis siden går ned? Du trykker i vildskab. Panikker, kommer til at købe to, misser lipglossen eller kan pludselig ikke finde de lavendelfarvede pludderbukser i str 116, som du længe har kigget efter. FUUUUUUUCK!
8. At løbe tør for strøm
At løbe tør for strøm, er lidt som at miste forbindelsen til resten af verden, som om du bliver sat ind i en boble. Går din telefon død, kan du ikke høre musik, ikke google, ikke tjekke Facebook, ikke kigge på rejseplanen, ikke se Kvicklys åbningstider, ikke finde dit Track & Trace nummer til den pakke der endelig er kommet på posthuset (efter 3 dage, ØV, Post Nord – ikke godt nok!!), ikke spørge din veninde om i skal ses, ikke vise dit mobile månedskort i bussen, ikke tilgå mobilepay, og man kan ikke ringe til NOGEN, for hvem fanden husker telefonnumre i dag? Man kan måske huske sit eget og dine forældres fastnetnummer som ingen bruger, men som de har haft i 45 år. Findes der overhovedet stadig telefonbokse? Og hvis der gør, hvor? Og hvordan betaler man? Med fysiske mønter? Man er afskåret. Man er tvunget til at… lave ingenting. Kigge på de andre. Lytte til verden. Man kan få øjenkontakt. Bevares, der var da nogle som havde mobiler dengang, men man kunne ikke meget andet end at ringe, på dem.
Mange kan ikke engang arbejde, hvis de er kommet af sted uden deres oplader til den bærbare. Så er vi fucked, for der er ikke længere meget der foregår på papir.
Når man tænker over det, er (næsten) alle disse bekymringer, rimelig overfladiske, og en smule platte. Det gør dem dog ikke mindre ubehagelige og virkelige. Men udover punkt 5, er ingen af dem, jordens undergang. De kan bare føles sådan. Det ved vi godt.
Forestil jer, dette indlæg, skrevet om 20 år igen. Hvis alle punkterne, er nogen som vi end ikke kan forestille os i dag. Det er en rimelig syret tanke, ikke?
Skriv et svar