14 August, 2020, 00:22

8 tips til at minimere dit plastikforbrug

1. Tag din egen pose med ud at handle.

Plastikposer er en af de store syndere. Europæerne brugte 100 milliarder plastikposer om året i 2015. Det svarer til 200 poser i gennemsnit per person om året, og det er altså ret meget. Det er også nemt at skære ned på plastikposerne. Køb et par stofnet, og hav dem i din taske. Hvis du har bare en smule skills med nål og tråd, kan du nemt sy et lille etui til stofposerne, så de ikke fylder så meget i tasken.
Når du kommer hjem og har pakket dine varer ud, putter du poserne tilbage i tasken, så de er klar næste gang du handler på vej hjem. Dette bliver hurtigt en vane, efter du har gjort det et par gange. Vi ved det, for vi gør det selv.

plastik
Kilde: thelittlemarket.com

 

2. Invester i en god drikkeflaske.

Grøn Forskel skriver, at hvis man medregner både produktion og transport af flaskevand, svarer CO2-udledningen fra to 1/2 liters vand til en times kørsel i bil. Det ér nemt lige at købe en flaske vand, når man er på farten, selvom man godt ved at de almindelige vandflasker er en stof klimabelastning. Igen handler det om vaner. Køb en god vandflaske, som kan følge dig i lang tid. Sørg for at rengøre den ofte, og hav den så i tasken, hvor end du skal hen. Mange steder, kan man godt få lov at fylde sin flaske, hvis man spørger pænt. Vi har både fået lov i supermarkeders bagerafdelinger, på caféer og i butikker.

Et godt bud, kunne være denne 800ml flaske i børstet stål, til 195kr, fra Klean Kanteen.

Eller denne 500ml Retap flaske i miljøvenligt glas, til 98kr.

plastik
Kilde: Retap.com

 

3. Strik, hækl eller køb en bomuldskarklud.

Vi kan ikke komme ud over, at mikroplast i karklude, er et problem. Man kender endnu ikke omfanget af mikroplast problemet, men det ér der. En af de store syndere, indenfor karklude, er de billige pastelfarvede gule, blå og lyserøde klude, som de fleste husstande har liggende i køkkenet.

Hvis du kan strikke og hækle, kan du lynhurtigt lave en stak nye, lækre klude. Hvis ikke, kan du betale dig fra det. Ofte kan man købe hæklede karklude på kræmmermarkeder, og der findes flere Facebook grupper til formålet. En anden mulighed er at købe karklude uden mikroplast, som f.eks. disse fra Suztain, hvor du får seks klude til 27kr – det er jo ikke ligefrem dem der vælter budgettet.

Du kan også købe lækre, ribstrikkede karklude til 39kr stk, hos Notredame.

Hvis du allerede har de omtalte pastelfarvede karklude, som du vasker i maskinen – så behold dem, indtil de ikke kan mere, og køb derefter, mere miljørigtige klude. Der er ingen grund til at smide dem ud, hvis de stadig fungerer.

Hvis du er en af de, der smider kludene ud efter brug, skal du stoppe. Nu! Det er helt unødvendigt, og et frygteligt spild.

plastik
Kilde: notredame.dk

 

4. Mademballage.

Ifølge Grøn Forskel, bruger en gennemsnitsdansker 160 kg emballage om året, som samlet set svarer til 895.000 tons emballage (som også inkluderer pap, glas og andet emballage). Faktisk udgør vores emballage en tredjedel af en almindelig husstands affald. Det er lidt vildt, ikke?

En ting du kan gøre, er at købe frugt og grønt i løsvægt, i stedet for i plastik. Ofte har man tendens til at købe en pose bananer, og en pakke med tre peberfrugter – begge dele i plastik. Men får du spist alle bananerne, og når du at bruge alle peberfrugterne? Ikke altid. Ved at købe tingene enkeltvis, kan du altså spare en del plastik på årsbasis.

MEN der er lige en ting mere. Drop plastikposerne fra grøntafdelingen. Brug stofposer! Igen, hvis du er ok med en symaskine, eller nål og tråd, kan du nemt sy et par stofposer af bomuldsstof, f.eks. fra et gammelt dynebetræk eller lærredsskjorter. Og det har selvfølgelig været vasket først, så nej, det er ikke ulækkert. Hvis du ikke selv kan, kender du måske en der vil sy et par stykker for dig. Put dem ned i de stofposer du alligevel har i tasken, så de altid er med dig.

Hvis du vil gå all in for miljøet, og bor du i København, kan du prøve at besøge LØS MARKET, hvor du køber ALT, uden emballage. Se mere HER! Du kan endda købe sæbe og lign, i flydende form, som du kan hælde på en gammel flaske, eller en lækker glasflaske med pumpe.

plastik
Kilde: pexels.com

 

5. Plastikposer i hjemmet.

Flere og flere supermarkeder, har fået komposterbare affaldsposer i deres sortiment. Tænk på hvor mange affaldsposer du bruger om ugen. Og så tænk på hvor mange det bliver om året.
Suztain er også behjælpelige med komposterbare 20 liters affaldsposer. Du kan få 25 stk for 29kr.

Fryseposer kan også fås, i miljøvenlige versioner. Du kan få en rulle med 20 stk helt nedbrydelige 4 liters fryseposer for kun 9kr HER!

Hvis du har hund, bruger du også 1-3 plastik pølleposer om dagen. For 32kr kan du få en rulle med 50 komposterbare pølleposer HER!

plastik
Kilde: suztain.dk

 

5. Opbevar madrester i bøtter og glas.

I forlængelse af ovenstående punkt, bruges der også meget engangs-emballage til opbevaring af madrester i husstandene.

Et godt tip er, at gemme de beholdere du får maden i. F.eks. er flaskerne med Urtekrams mosede tomater, virkelig gode at opbevare i. Syltetøjsglas, og glas fra tomatsovs og lign, er også rigtig gode til at opbevare mad i. Tre frikadeller kan sagtens ligge i et stort syltetøjsglas, og den sidste sjat havregryn i posen, mel eller linser, kan også sagtens opbevares i glas. Her er plastikbokse i og for sig ok, i og med at du har dem længe. Køb nogle af god kvalitet, så du har dem i mange år, og pas godt på dem. IKEA har også nogle gode glasbeholdere HER!

Drop plastikfilmen og sølvpapiret, og opbevar maden i genbrugelige bokse og glas.

Læs mere om bæredygtig mode HER!

plastik
Kilde: notrashproject.com

 

6. Undgå produkter med plastik i.

Hvis man kigger nærmere på plejeprodukter, er der faktisk mikroplastik i mange af dem. Not so nice, vel? Det står under betegnelserne PE, polyethylene eller polypropylen. I USA er mikroplast blevet forbudt i cremer og tandpasta, og flere virksomheder melder ud, at de vil afskaffe det. Også i Danmark kommer der mere og mere fokus på det, men det forefindes altså stadig, i stor stil.

Kig derfor ekstra godt efter, når du køber tandpasta og skrubbecremer, etc. Ifølge Grøn Forskel, er app’en Beat The Microbead på vej til Danmark, og hentes allerede nu. Med denne app, kan du scanne stregkoderne på produkterne, for at se om de indeholder mikroplastik – fuldstændig som app’en Kemiluppen, der spotter skadelig kemi i produkter, ud fra stregkoden.

plastik
Kilde: thescienceexplorer.com

 

7. Sorter dit affald.

Ja, det kræver en ekstra indsats, at gennemføre dette punkt – men det er det værd.

Europæerne er blandt de borgere der smider mest affald ud. Heldigvis er vi ifølge Miljøstyrelsen, blevet bedre til at sortere det affald. Et hurtigt kig på Google Shopping, viser et væld af muligheder for at have flere skraldespande stående. Klik her, for at se hvordan du bedst, sorterer dit affald.

IKEA har også nogle gode og billige spande, til sortering af affald.

plastik
Kilde: hw-homeware.dk

 

8. Saml plastikaffald op.

Dette punkt, er nok grænseoverskridende for mange – men kan gøre en forskel. Hermed forventes det selvfølgelig ikke at du går på skralderov med skraldesæk og handsker. Det handler om, at du ser et stykke chokoladepapir, og samler det op og smider det i skraldespanden. Ser du plastik i skoven, så tag det med til den nærmeste skraldespand. Ja, i teorien kan der være en hund der har tisset på det, men sandsynligheden er ikke større end at den har tisset der hvor du stiller din indkøbspose på jorden, eller netop der hvor du lige har tabt dine nøgler. Og hænder kan vaskes.

Prøv engang. Det giver faktisk en rigtig god følelse i kroppen, lige at samle et stykke skrald fra gaden op, og putte det i skraldespanden.

plastik
Kilde: exotichikes.com

Info og fakta fra Grøn Forskel.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.