2 December, 2023, 22:17

Ananaslæder – et dyrevenligt alternativ!

Den nye materialeproducent Ananas Anam bruger ananasaffald til at skabe et nyt materiale, der giver et dyrevenligt alternativ til læder.

Materialet anvender fine cellulosefibre, der er udvundet fra ananasblade – som betragtes som et biprodukt fra landbruget og som ofte brændes af eller efterlades til at rådne. Omkring 40.000 tons af denne ananasaffald genereres hvert år globalt.

Piñatex bruger affald taget fra ananasplantager i Filippinerne, med lokale fabrikker, der adskiller tråde og filter dem sammen i et uvævet stof, der kan bruges til tøj, fodtøj eller møbler.

 

Der går omkring 480 blade går til produktionen af ​​en enkelt kvadratmeter Piñatex, som vejer og koster mindre end en sammenlignelig mængde læder. Stoffet er åndbart og fleksibelt og kan trykkes på og sys. Det kan også købes på rulle og mindsker spild forårsaget af uregelmæssigheder og skader på læderet, da det jo er… ja, hud fra et dyr.

Materialet indeholder desværre i øjeblikket et ikke-bionedbrydeligt beskyttende toplag for holdbarhed, selvom virksomheden arbejder mod et naturligt alternativ, der ville gøre stoffet helt biologisk nedbrydeligt. Piñatex blev udviklet af designeren Carmen Hijosa, der har brugt de sidste 15 år i læderindustrien.

Mens hun undersøgte alternativer til læder i Filippinerne, opdagede Hijosa muligheden for ananasfiber og samarbejdede med lokale vævere for at eksperimentere med at omdanne det til stofagtigt materiale. Hijosa viste prototyper af sko mærke Camper og Ally Capellino i 2014 som en del af en ph.d.-udstilling på Royal College of Art. Hun modtog ​​Arts Foundation’s 2016 Award for Materials Innovation.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.