29 February, 2024, 19:14
bande bandeord

Forskning viser at det er godt at bande

Hvis du har holdt igen med at bande, der nu videnskabelig evidens for at det er helt fucking OK, at sætte trumf på dit sprog, med en masse dejlige bandeord. Hvis du bander i forvejen, fortsætter du sgu bare!

På Arbejdet
Du er ikke den eneste der bander, eller har trang til det. Et firma ved navn Wrike har for nyligt fulgt og forhørt 1.542 amerikanske personer, om deres bande-vaner. Over halvdelen, altså 57% af de adspurgte, indrømmede at de bander på arbejdet, og næsten alle disse, fortæller at deres kolleger også bander på arbejdet.

Og hvis du er omgivet af unge, kvindelige kolleger, er du i godt bande-selskab. 66% af de adspurgte, såkaldte Millennials (Amerikansk udtryk for generationen som er 18-29 år lige nu), bander på arbejdet, og kvinder har større tendens til at smide om sig med bandeord end mænd.
De lidt ældre, derimod, holder lidt mere igen. Kun 54% af dem der er 30 eller ældre, indrømmede at de bander på kontoret, og her er det mændene der bander lidt mere end kvinder.

Selvfølgelig skal man tænke over hvornår man bander. Der er altid upassende situationer, at bande i. Mens 80% af de bandende personer, bander i deres kolleger påhør, er vil kun 55% bande foran deres leder, og endnu færre, vil bande foran deres direktør. Forståeligt nok. Kun 2% af de adspurgte, kunne finde på at bande foran klienter eller kunder.

Stadig skeptisk? Der er faktisk videnskabelig opbakning, for at bruge de forbudte ord, oftere. Ifølge en undersøgelse, lavet af University of East Anglia i Norwich, England, kan det faktisk reducere stress på arbejdet, og booste virksomhedens morale og interne fællesskab. OG et studie som er blevet bragt i Language Sciences påstår at bandeord kan være et tegn på et godt ordforråd og intelligens.

Dr. Timothy Jay fra Department of Psychology at Massachusetts College Of Liberal Arts fortæller at det er en del af din følelsesmæssige intelligens at vide hvordan og hvornår man skal bruge bandeord. Og at når man tænker over det fra et moralsk perspektiv, overser man let hvor normalt det er alt bande. Alle kender ordene. Alle ved hvad bandeord er.

bande arbejde

Til træning
Undersøgelser har også vist at det giver mere styrke under træning, hvis man bander. Forsøgspersoner blev 2 gange, sat til at træne på en motionscykel i et træningscenter, hvor de skulle give den alt hvad de havde i sig, i 30 sekunder. Den ene gang skulle de gentage et bandeord mens de knoklede, den anden gang skulle de gentage et neutralt ikke-bandeord.

Når de bandede, præsterede de bedre. De trådte over 3% hårdere i pedalerne, end når de ikke bandede. 3% er måske ikke meget, men hvis det er en bjærgetape i TDF, kan det måske gøre en stor forskel.
Forsøgspersonerne blev også sat til at løfte vægte, og dem som bandede kunne i gennemsnit løfte over 2kg mere når de bandede, end når de ikke gjorde.

Dermed ikke ment at du skal stå og råbe “FUUUUCK DIG” på stepmaskinen i Fitness DK, men det kan muligvis hjælpe dig med at forbrænde de sidste kalorier, hvis du gentager en gedigen svada inde i hovedet.

bande ord

I hverdagen
Det skulle absolut heller ikke være dårligt at bande lidt i hverdagen. Undersøgelser foretaget af Richard Stevens fra Keele University viste at ved at udtrykke dine følelser ved hjælp af bandeord, kan lindre stress og hæver niveauet af endorfiner i din hjerne, hvilken hjælper dig med at køle af igen.

Det har også vist sig, at hvis en sjov historie bliver tilført bandeord, bliver den ofte endnu sjovere for modtagerne, da bandeord ofte opfattes som sjove, i den rette sammenhæng, naturligvis.

Endnu en undersøgelse, lavet af University of Cambridge, viser at folk der bruger bandeord, er mere ærlige. 276 personer deltog i undersøgelsen hvor de blev udspurgt om brugen af bandeord, hvilke ord de brugte og hvor ofte de bandede, både på skrift og i tale. De kom frem til at dem der holder bandeord tilbage, holder sandsynligvis også andre ting tilbage, hvorimod dem der bandede og ikke brugte “filter”, heller ikke holdt nær så meget andet tilbage, hvilket gjorde dem mere ærlige.

To forskere fra Massachusetts College of Liberal Arts udførte en undersøgelse, på 60 forsøgspersoner. Undersøgelsen viste at dem som bander, generelt har et markant større og mere veludviklet ordforråd end dem som ikke gør. De bandende viste sig også at være mere intelligente end dem der ikke bandede. Dette var dog ikke gældende for seksuelt og generelt nedsættende sprog om andre – dette viste sig at være et tegn på en det modsatte, altså at brugere af disse ord, var mindre begavede.

bande

Altså, brug af bandeord viser bedre sprogforståelse og et veludviklet ordforråd, hvilket oftest hænger sammen med højere intelligens. Bandeord er sjove, stresslindrende og får dig til at yde bedre. Så band du bare løs, for satan!

Og nej, du bliver naturligvis ikke klogere, af at gå og kalde alting for noget forpulet lort. Det handler om timing og at have styr på hvornår et bandeord er passende.

Man skal selvfølgelig tale pænt til andre, men det går vi ud fra at alle godt ved.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.