8 August, 2020, 11:56
red bull

Dette skal du vide hvis du drikker energidrikke

Selvom vi efterhånden er oplyste omkring de mulige farer ved energidrikke, boomer markedet totalt. I 2016 afslørede en undersøgelse fra Mintel at der i 2015 blev solgt flere energidrikke globalt, end i noget andet år.  Det er en stigning på 29% fra 2010 til 1015. I 2015 blev der solgt 8.8 milliarder liter energidrikke, på verdensplan – heraf var USA den største aftager med 3.3 miliarder liter.

Det er good news for producenterne af energidrikke, men hvad er det egentlig at forbrugerne får, når de køber disse drikke?
De fleste energidrikke som Red Bull, Monster Energy, Rockstar Energy Drink og NOS Energy Drink, indeholder samme ingredienser. Lad os se på hvad eksperterne siger, at energidrikke gør ved vores kroppe.

Energidrikke kan dehydrere dig

Hovedingrediensen til energi i de fleste energiprodukter, er koffein. Ifølge Caffeine Informer indeholder både Red Bull, Monster, Rockstar og Energy alle ca 160mg koffein pr 500 ml. Koffein har en vanddrivende effekt, og derfor kan et stort indtag af koffein, medføre dehydrering. Specielt for folk som ikke er vant til at drikke energidrikke, og som ikke ved at man skal huske at supplere med vand eller anden ikke-dehydrerende væske. Det anbefales ikke at indtage mere en 400mg koffein om dagen.

Energidrikke øger din hjerterytme

Fordi koffein er vanddrivende, kan det også øge din hjerterytme. The Canadian Journal of Cardiology offentliggjorde et omfattende studie i 2015, som så nærmere på hvad der sker med hjertet, efter indtag af energidrikke, blandt unge. De fandt ud af at et overdrevent indtag af energidrikke blandt teenagere, øgede risikoen for hjerteproblemer, specielt for dem som i forvejen har hjertelidelser. I visse tilfælde var energidrikke endda skyld i ændret hjerterytme, for unge med ellers raske hjerter. Og det er alvorligt, specielt hvis disse dyrker sport eller motionerer.
Der er også set tilfælde hvor energidrikke har udløst uopdagede hjertesygdomme, blandt andet hos en 17-årig dreng som efter at have drukket såkaldt “pre-workout”, måtte på hospitalet med kraftig hjertebanken.

ondt i hjertet

Energidrikke giver dig ikke rigtig energi

Selvom de hedder energidrikke, er sandheden at de egentlig ikke giver decideret energi. Taurin og L-Carnitin er aminosyrer som påvirker energimetabolismen, og som findes i muskler og organvæv. Glukoronolakton skulle efter sigende øge energiniveauet pga. dens indvirken på energimetabolismen, men det har ingen egentlig effekt på energiniveauet. Det påståede energiboost kommer med langt større sandsynlighed fra sukkeret, men der går ikke længe før det såkaldte boost er ovre, og faldet i energi kommer.
Og de knap så fede virkninger af sukker, stopper ikke der. En energidrik indeholder typisk omkring 13 teskefulde sukker, hvilket er mere end dobbelt så meget som WHO anbefaler – de siger nemlig max 6 teskefulde tilsat sukker om dagen. Over tid, bidrager et sukkerindtag af denne størrelse, til overvægt og i værste tilfælde insulinresistens.

Energidrikke kan give hovedpine og humørsvingninger

Guarana som er en anden almindelig ingrediens i energidrikke, er nok bare en plante, men det betyder ikke at den er sund for kroppen. Det indeholder nemlig rigtig meget koffein, faktisk mere end to kopper kaffe. Guarana stimulerer centralnervesystemet, og giver følelsen af energi og klarhed i hjernen, og det kan mindske appetitten. Men det kan også give hovedpine, søvnløshed, nervøsitet og humørsvingninger, hvilket specielt kan være farligt i forbindelse med indtag af medicin. Det kan både give problemer med fordøjelsen, hjerteproblemer og en påvirket dømmekraft. Problemet er at Guarana ikke skal angives på emballagen, da det går ind under koffein på ingredienslisten. Et for højt indtag af drikkevarer som indeholder Guarana, har endda sendt folk på hospitalet pga. en overdosis koffein.

Energidrikke kan skade tænderne

Energidrikke indeholder ofte citronsyre, som er meget ætsende for tænderne, advarer tandlægerne. I et studie som sammelignede energidrikke med andre sportsdrikke, fandt de ud af at energidrikkene har et markant højere indhold af syre, og dermed har større tendens til at ætse og skade emaljen, end andre sportsdrikke – faktisk var energidrikkene dobbelt så ætsende for tænderne.
Kombinationen af citronsyre og sukker er ikke godt for tænderne, og kan gøre stor skade på emaljen.

Når først emaljen er væk, kommer den ikke tilbage. Hvilket medfører følsomme tænder og tyndere emalje hvilket vil få dine tænder til at se mere gule ud, og de vil være mere følsomme overfor misfarvninger. Det er ikke pålagt producenterne at angive hvor meget citronsyre deres produkt indeholder, så forbrugerne ved ikke hvor meget de egentlig får.

emalje

Konklusionen af alt dette, må være at uanset hvor godt det smager, er mådehold en rigtig god ide. Drikker du en eller flere energidrikke om dagen, er det en rigtig god ide at skære lidt ned, selvom du ikke mærker nogen bivirkninger af det lige nu. Det kan tidsnok komme. Vi er selv glade for energidrikke, men efter dette får vi lige lyst til at skære (meget) ned.

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.