29 February, 2024, 19:12
tandfeen

Kender du egentlig tandfeens historie?

De fleste børn er nok vokset op med Tandfeen; den lille fe som kommer om natten og tager tanden under hovedpuden, og bytter den med en mønt, eller en seddel hvis forældrene er ved muffen, eller har fået for meget rødvin. Hun er vel egentlig lidt ligesom julemanden og påskeharen. Tandfeen er bare ikke sæsonarbejder. Hun knokler på, året rundt, mens julemanden sidder og feder den 10-11 måneder om året. #girlpower. Men hvor kom hun egentlig fra?

Den bevingede tandsamler har ikke eksisteret så længe som man måske skulle tro. Ifølge Salon.com, kom historien om en fe som kommer om natten og tager børnenes tabte tænder, først til tidligt i 1900-tallet. I 1927 skrev en kvinde ved navn Esther Watkins Arnold, en otte siders historie til børn, om Tandfeen, og dette er den første gang, historien on Tandfeen er nedfældet. Altså er hun med stor sandsynlighed, ikke engang 100 år gammel endnu.

tandfeen

Historien om Tandfeen, menes at være inspireret af andre daværende tand-historier, blandt andet Tandmusen (ja. En tandmus.) Tandmusen var populær før i tiden, og mere eller mindre globalt. Det er en af de mest udbredte tand-traditioner. Men altså. En mus? Jo, forklaringen er, at mus har stærke tænder. Børn efterlod deres tabte tænder til Tandmusen, i håb om at deres tænder ville blive lige så stærke som musens.

I USA mente man dog at en magisk fe, var lidt mere trøstende for et barn der havde svært ved at forstå at de lige havde mistet en del af deres krop… Pengene, som Tandfeen bytter tanden med, gør det nok også noget sjovere.

Og så kom Disney. Tandfeen begyndte at blive kendt, samtidig med at Disneyfilm blev populære, og diverse Disney-feer fra film som Pinocchio og Askepot, banede vejen for Tandfeen. Pludselig kunne folk forestille sig hvordan hun så ud – altså som en Disney-fe, og snart var hun kendt og benyttet af alle.

tandfeen
Kilde: benziesangmassocialstoriesforautism.blogspot.dk

Kilde: Smithsonian.com

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.