1 April, 2023, 01:22
hjertemassage

Kvinder har større risiko for IKKE at få hjertemassage end mænd

Hvis det virker som en clickbait titel, er det ikke intentionen. Titlen var simpelthen for lang, men sagen er følgende: Kvinder, der får et hjerteanfald, har mindre chance for at få hjertemassage af deres medmennesker end mænd, og dermed større chance for at dø – fordi folk er tilbageholdende med at røre kvinders bryster, viser en ny undersøgelse

En nyere undersøgelse kiggede på 20.000 tilfælde af hjertestop, og fandt ud af at 39% af kvinderne der fik et hjerteanfald et offentligt sted, modtog hjertemassage. Til sammenligning, fik 45% af mændene i samme situation, hjertemassage. Undersøgelsen viste også at alt i alt havde mænd 23% større chance for at overleve et hjerteanfald i “offentligheden”. Resultaterne blev diskuteret på American Heart Association konferencen i Californien, og blev bragt af The Associated Press. Undersøgelsen blev finansieret af National Institutes of Health and the Heart Association.

Hjertestop sker, når hjertet stopper med at pumpe. Når hjertemassage udføres indtil professionelle kommer og tager over, øges personens overlevelseschancer betydeligt. Mere end 350.000 amerikanere, får hvert år hjertestop eller hjerteanfald, andre steder end på hospitalet.

Forskerne ved ikke præcis, hvorfor rednings”mænd” er mindre tilbøjelige til at hjælpe kvinder, end mænd. Når man ser på mænd og kvinders hjerteanfald i eget hjem, er der ingen synlig forskel på hvem der oftest får hjertemassage, så noget tyder på at dem der overværer en fremmed kvindes hjerteanfald, er bange for eller tøver med at røre ved en ukendt kvinde. Audrey Blewer fra University of Pennsylvania, som ledede undersøgelsen, siger at det for mange, kan føles svært at få sig selv til at trykke så hårdt og voldsomt, på en kvindes bryst(er).

Der er ingen tvivl i at hvis flere tog et førstehjælpskursus, ville flere kende de direkte tegn på hjertestop, og ikke tøve med at handle. Det er uendeligt vigtigt at man ikke tøver, blot fordi det er en kvinde – det kan betyde liv eller død for hende.

Book et førstehjælpskursus hos Røde Kors HER, eller hos Førstehjælp.com HER!

Du kan også se en guide HER! Det kan blive aktuelt for dig, når du mindst venter det.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.