Jeg har aldrig lagt skjul på at jeg er provinspige. Jeg er vokset op i et par mindre byer, hvoraf den ene var så lille, at der ikke var en eneste lyskurv, udover sådan en der stod og blinkede konstant, fordi der var et fodgængerfelt, som åbenbart var særlig vigtigt.
For en prolle-pige som mig, er det decideret angstprovokerende at begynde at cykle i København. Inde i byen, er der tilsyneladende andre regler der gælder, end ude i provinsen – altså INGEN regler!
Dette er min guide til at cykle i København. Den kan indeholde en lillebitte smule ironi.
Guide:
Når du skal dreje, drejer du bare. Ingen grund til at bruge kræfter på at række din arm ud. Folk kan da regne ud af du skal dreje nu, så det behøver du ikke spilde tid på. Hvis nogen brokker sig, er det fordi de ikke er opmærksomme nok, og gode nok til at læse dine tanker.
Når man stopper, og det ikke er fordi der er rødt, skal man ikke vise tegn. Hvis du insisterer, er det nok at løfte en eller flere fingre lidt op. Folk må lære at læse trafikken, og forudse hvad der skal til at ske. Selvom man cykler sammen med 83 andre cyklister, kan man sagtens holde overblik. Hvis du skal gøre det helt rigtigt, skal du helst stoppe meget pludseligt, og gerne når alle har fået lidt fart på.
Hvis du står på fortorvet med din cykel, og skal ud på vejen eller cykelstien, er der ingen grund til at vente på at der er et hul i strømmen. Det er faktisk superlet; du kører bare ud midt i mængden. Dem bag dig, skal nok holde tilbage. Dine medcyklister ved udemærket godt at din tid er lidt vigtigere end deres, så det skal du slet ikke tænke på.
Hvis der er rødt og du skal til højre, kører du bare. Er der for mange cyklister i vejen, kan du gøre en af tre ting;
1. drej til højre op på fortorvet (folk er ligeglade, bare rolig), og skær genvej over fortorvet, ned på vejen igen.
2. Mas dig gennem mængden, og drej så til højre. Selvom du ikke tror der er plads, kan du godt komme igennem.
3. Kør venstre om alle de andre cyklister, og kør ind foran dem så du kan komme til højre. Det er specielt godt hvis du gør det, lige når der alligevel bliver grønt for de andre. Folk elsker at vente på at du kommer forbi.
Hvis der er rødt i det hele taget, kan du bare køre. Hvis der ikke LIGE er en bil, så smutter du bare over. No big deal.
Hvis du tror at det er farligt at køre over for rødt, tager man fejl. Det kan godt være at bilerne er meget større end dig på cykel, men de kan ikke gøre dig noget. Det er alligevel bilisten der får problemer hvis der sker noget, og ikke dig. Don’t worry.
De fleste af os har lært at man ikke må cykle i fodgængerfelterne, men det passer ikke. Kør du bare. Og gerne stærkt. Allerhelst når der er mange fodgængere. De har fuld forståelse for at du har noget du skal nå.
Når man holder for rødt, er der ofte rigtig mange cykler. Det bedste er, at pakke bilerne helt ind i cykler. Bilerne har det bedst, hvis der er cykler foran, på begge sider og bagved den. Det er så trygt.
Hvis du kører forbi et busstoppested, hvor en bus netop åbner dørene, er det bussens passagerer der skal holde tilbage for cyklisterne, uanset om stoppestedet har et helle eller ej (en stak fliser, mellem vejen og cykelstien). Det er passagerernes ansvar at spotte dig når du fræser forbi, og ikke omvendt. Allerbedst er det, hvis du bander af de cyklister der holder tilbage (tåber) og af passagererne der står i vejen, midt på cykelstien.
Man kunne godt fristes til at tro, at det er usmart at køre med store ting på sin cykel, men så tager du fejl. Det er helt fint (og ganske normalt), lige at snuppe en stol, en lampe eller et strygebræt med på cyklen. Det kan godt være at man slingrer lidt, men det gør ikke noget. Det er også ligegyldigt at det er i myldretiden. Folk må jo bare holde lidt afstand.
Skal du bruge din mobil? Bare gør det. Do it! Du kan med fordel bruge den mens du kører – gerne i myldretiden – du slingrer måske lidt, og kører op i ham foran fordi du ikke så at han stoppede for rødt, eller også kommer du til at køre over for rødt. En anden mulighed er, at bruge den mens du alligevel bare står og spilder din tid for rødt lys. Det har ingen betydning at du holder forrest, og ikke ser at der bliver grønt. De andre cyklister bag dig, skal nok vente. Det har de ikke noget imod. Heller ikke, hvis de alligevel ikke når med over, før der bliver rødt igen.
Kender du det, når du bare ikke orker at stoppe din cykel helt, selvom der er rødt? Det behøver du ikke. Du triller bare så langsomt du overhovedet kan. Det gør ikke noget, at du ender med at køre ud i fodgængerfeltet, og måske holder en smule i vejen for fodgængerne. Det er faktisk rigtig smart, sådan ikke at stoppe. Det smarte er nemlig, at når der bliver grønt, er du allerede halvvejs ude i krydset, og så er du foran alle de andre. Genialt, ikke?
Der er godtnok ofte sådan en streg, ved det røde lys. Nogle holder sig bagved den, så de ikke blokerer fodgængerfeltet, men det er ikke nødvendigt. Hvis du kører helt op foran stregen, holder du allerforrest når der bliver grøn. Fodgængerne kan jo bare gå uden om.
Cykler du sammen med en ven, er der ikke noget der står i vejen for at i kan køre ved siden af hinanden. Tag i det bare med ro, og gør tingene i jeres tempo. Folk skal alligevel lære at slappe af, og at alt godt kommer til dem der venter.
Det er en myte at gågaderne kun er for fodgængere. Strøget er også for cyklister. Kør du bare. Det er faktisk sjovt med sådan en gang fodgænger-slalom.
Du skal parkere din cykel, men kan ikke finde et cykelstativ. Lidt irriterende, men ikke jordens undergang. Enten er der en lygtepæl, en facade, eller et butiksvindue du kan parkere ved. Hvis der ikke er plads til at den kan holde langs med muren, sætter du den bare lidt på skrå. Fortovene er rigeligt brede til at alle kan være der.
Skriv et svar