2 December, 2023, 22:04

Sådan laver du vegansk juleand – julemad med god samvittighed

Forord:

I februar 2019 har jeg ikke spist kød i to år. Det er der flere grunde til. Den primære grund, er etik.

Det startede med at jeg mødte en meget stærk kvinde på min egen alder, i en online terminsgruppe. Vi har jævnaldrende børn, og hun er tilfældigvis veganer. Hun var ikke “efter mig”, men svarede oplysende på mine hyppige spørgsmål.

Inden jeg mødte hende, havde jeg aldrig tænkt på at man kunne lade være med at spise dyr. Dog kom det lige så stille snigende, da jeg begyndte at se optagelser fra landbrug rundt om i verden OG Danmark, så videoklip fra slagtehuse og den sidste dråbe var da jeg så Earthlings. Shit! Jeg tudede i halvanden time, og jeg burde nok ikke have set den, men det følte jeg at jeg skulle, og det skubbede mig ud over kanten.

Næste morgen, meddelte jeg min kæreste at vi var færdige med kød, og sådan blev det. Der bliver ikke serveret kød her hjemme, færdig. Det blev accepteret, og så startede min nye kulinariske rejse, for hvad fanden skal man så spise? Den eneste måde jeg har lært at lave mad, er med kød. Vi havde vitterlig INGEN kødfri dage. Jeg elskede kød. Elskede at smovse ekstra bacon og store bøffer, men pludselig kunne jeg simpelthen ikke mere. Min samvittighed sagde nej! Jeg har valgt at give afkald på noget jeg holdt meget af, men jeg har aldrig fortrudt det, og man lærer hurtigt, at veganere og vegetarer er fantastisk søde til at hjælpe “de nye” i gang.

Jeg har snart brugt to år på at “gen-lære” at lave mad, som stadig tilfredsstiller mit behov for umami og smag, for en salat gør det altså ikke, og jeg lever absolut heller ikke af salat. Jeg spiser burgere, hotdogs, pølsebiks, pizza og spaghetti med kød(fri) sovs. Jeg spiser sågar spegepølse-, og roatbeef-madder – bare uden kød.

Julen er en højtid der er meget “kødagtig”, og derfor var min første jul lidt på gyngende grund, for hvad faen skulle jeg spise, som bare mindede lidt om det de andre fik?

Mock Duck to the rescue.

Om maden

Mock duck kommer i en ret tarvelig dåse, som er let at overse i dit lokale asiatiske supermarked. Det er lavet af hvedegluten, og ser lidt specielt ud, men det er lavet så det ligner and, og med den rette tilberedning, smager det skønt. Jeg ved sgu ikke længere om jeg kan huske hvordan and smager, men jeg har ladet mig vide, direkte fra kødspiseres mund, at det smager rimelig meget som the real deal.

Retten kan laves på mange måder – dette er dog min favorit. Det er nemt og rimelig hurtigt – og man skal ikke rode med indmad og knogler. Yay! Kig med under billet for opskrift.

Opskrift

 
Du skal bruge

  • 1-3 dåser mock duck, alt efter hvor mange i er. En dåse rækker cirka til to personer.
  • Rapsolie
  • Løgpulver
  • Røget paprika
  • Soja
  • Timian
  • Rosmarin
  • Et par æbler

 
Sådan gør du

– Tag “anden” ud af dåserne og hæld lagen fra

– Læg stykkerne i et rent viskestykke eller køkkenrulle, og pres blidt væden ud

– Bland derefter olie, soja og krydderier – du kan selv tilsætte eller udelade som du lyster

– Skær “anden” i mindre stykker og læg dem i marinaden

– Rør godt rundt så alle stykkerne får marinade på alle sider

– Skær æble i tern eller både

– Varm en pande, og steg stykkerne godt – de skal steges godt, for ikke at være for bløde indeni

– Steg dem gerne til de får god farve og stegeskorpe

– Steg æblerne med, så de er som du kan lide dem og voila!

– Anret og nyd!

Ønsker du en lækker brun sovs uden stegevæsker fra dyr, kan du prøve Mia Sommers brune julesovs!

Share