29 February, 2024, 18:57

5 sindssygt scary edderkopper som vi ikke vil møde

Araknofobi er ikke en sjælden fobi – tvært imod er frygt for edderkopper, noget som mange lider af, i forskellige grader.
Der er den milde grad hvor mødet med et langbenet kribleklabledyr fremkalder ubehag, uro og væmmelse, og så er der den stærke grad hvor man bliver panisk, får flugt-instinkt eller fryser fast, og føler decideret skræk.

Egentlig er det en smule skørt, for mennesket er jo langt større end edderkopperne, så det er jo dem der burde være bange for dig, og ikke omvendt. Den har vi vist alle hørt før, ikke?

Der kan være flere grunde til at man er bange for edderkopper. Hvis en af dine forældre, søskende eller venner, i en tidlig alder har vist sin skræk eller angst for edderkopper, kan det på den måde være overført til dig. Det er altså noget som du ubevidst har lært. Når du f.eks. har set din mor eller søster stå oppe på køkkenbordet og hyle om hjælp, fordi hun har opdaget en edderkop, har du “lært” at edderkopper er farlige, eller i hvert fald noget som ikke er rart og som man skal holde sig fra.

spider

En anden mulighed er simpelthen at det ligger i vores DNA. At det er en form for urinstinkt fra dengang vi levede under noget mere åbne himmelstrøg end i dag, og hvor der var flere edderkopper i omgivelserne. Dengang kunne edderkopper muligvis være lig med decideret fare, og man skulle passe på – specielt i lande hvor de giftige basser lever. Det kan simpelthen sidde så dybt i os at vi stadig har refleksen i dag – at frygte edderkopper.

Uanset hvad, er det en socialt acceptabel ting at være bange for edderkopper. Det er langt mere accepteret en så mange andre fobier som agorafobi (angst for åbne pladser), socialfobi (angst for andre mennesker) eller mysofobi (angst for snavs), og det er simpelthen nok fordi der er så mange der lider af araknofobi.

Nå, men for at trigge araknofobien, har vi fundet nogle af de rigtig grimme bæster. Så er man lidt glad for at bo i Danmark.

Huntsman

huntsman edderkop
Huntsman edderkoppen er ufarlig for mennesker. Der er ikke umiddelbart registreret nogen dødsfald, efter bid af en Huntsman edderkop. Den kan bide, men er efter sigende fredelig hvis man ikke provokerer den. En stresset Huntsman eller en hun der passer på dine æg, kan godt bide. Biddene gør selvfølgelig ondt, og kan give hævelse, kløe og irritation – i værste tilfælde øget puls, kvalme og opkast, men ellers er det en rimelig skikkelig fyr. De holder primært til i Australien, New Zealand, sydøst Asien, ved Middelhavet, Florida og Hawaii. Hanner kan få et benspænd på op til 25-30cm.
 

Camel spider

Camel spider
Der er rigtig mange myter om denne edderkops størrelse. Selvom nogle påstår at have set gigantiske eksemplarer, bliver det afvist af dem der ved noget om dem. De bliver altså “kun” op til 15cm i benspænd. Og det er rigeligt. Faktisk ér det egentlig ikke en edderkop – det er en slags skorpion. Men den bliver anset som en edderkop af mange. Det er heller ikke rigtigt at denne edderkop spiser kamelers maver, eller æder sovende soldater. De kan løbe omkring 16km i timen, og de springer ikke, som det også siges. De er ikke decideret giftige, men de udskiller nogle enzymer når de bider, som ikke er særlig rart.
 

Cerbalus Aravensis

Cerbalus Aravensis
Cerbalus Aravensis er forholdsvis “ny”, idet man første gang opdagede den så sent som i 2010. Den holder til i Mellemøsten, og er den største edderkop de har der. Dens benspænd kan blive op til 15cm, og er som sådan ikke farlig for mennesker. Dog er den meget klog. Den laver nemlig en slags lem (en lillebitte én altså, til insekter. Bare rolig) til dens underjordiske tilholdssted, som den kamuflerer med sand og en slags lim som den selv laver.
 

Brazilian salmon pink bird eating tarantel

Brazilian salmon pink bird eating tarantula
Med et benspænd på op til 25cm er er denne brazilianske edderkop en af de største taranteller i verden. De lever i den brazilianske skovbund, i huler som de selv graver. Den brazilianske fugleædende edderkop, spiser faktisk mindre fugle, insekter, firben og små pelsdyr. Den er ret aggressiv men ikke decideret farlig for mennesker.
 

Funnel Web Spider

Funnel-web Spiders
Denne lille fyr, er en af verdens giftigste edderkopper. Faktisk kan ens gift dræbe et menneske på kun 15 min. Selvom den kun bliver 1-5cm stor, er dens bid kraftigt. Den kan bide gennem en sko eller en fingernegl, og så skal det altså gå stærkt. Den lever i Australien, omkring Sydney, og findes i huse, stenformationer og i træer med tyk bark. Nej tak, siger vi bare.
 

Spider crab

spider crab
Okay – det her er ikke en edderkop, og så alligevel. Vi valgte at tage den med fordi den simpelthen er så creepy. Dens krop kan blive op til 40cm og dens benspænd kan blive op til 5,5 METER og den kan veje op til 19kg (!!!). Yikes! De kan blive op til 100år gamle, og deres store kløer kan virkelig hapse til, så man vil ikke have tæerne i nærheden af sådan en fætter. De holder til på meget dybt vand, mellem 150 og 300 meter, så sandsynligheden for at blive snuppet i fødderne, er ikke så stor. Desuden er de faktisk (efter sigende) ret blide.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.