29 February, 2024, 18:22
tygge på isterninger

Dette skal du vide, hvis du tygger på isterninger

Det er jo bare frossent vand, og tænderne er alligevel hårde, så der sker da ikke noget ved at man tygger på isterninger, vel? Jo, det kan der meget vel gøre.

Du ødelægger emaljen

“Der er mange der tygger på isterninger, og slet ikke er klar over de skadelige konsekvenser dette kan have”, fortæller Gregg Lituchy som er kosmetisk tandlæge i New York. Det slider på emaljen og resulterer i mikro-frakturer som potentielt kan medføre en knækket tand, og dette kan faktisk føre til en nødvendig rodbehandling.

Du risikerer at lave hulrum i emaljen og at få meget sensitive tænder

Det er ikke kun emaljen der kan blive skadet af at man tygger isterninger. Det kan og resultere i at selve tanden revner, eller at der går en flig af, og problemer med fyldninger og kroner. Dr. Gregg Lituchy fortæller også at mange mennesker fortæller at deres tænder er blevet ekstremt følsomme over for varme-, og kuldepåvirkninger.

knækket tand

Du øger chancen for at få tandkødsbetændelse

“Når du tygger på isterninger, er der risiko for at et skarpt stykke is skærer sig ned i dit tandkød, og er skyld i tandkødsbetændelse eller andre alvorlige tandkødslidelser. Hvis du har trang til at tygge på noget, så foreslår Gregg at man i stedet tygger sukkerfrit tyggegummi, som er meget blidere ved tænder og tandkød. Du kan også lade isterningerne smelte i munden, uden at knuse de med tænderne, eller spise gulerødder eller æbler.

Du ignorerer muligvis mineralmangel

Når man tygger substanser uden næringsværdi, kan det være et potentielt tegn på jernmangel. Forskere ved ikke nøjagtigt hvor de to ting hænger sammen, men studier har indikeret at folk med anæmi får en sådan trang til at knase is med tænderne.
Folk med OCD og autisme, kan også have større trang til at tygge på isterninger, end folk uden.

Det kan skyldes stress

Hvis du går og får trang til at tygge på isterninger når det hele strammer lidt til, kan det skyldes stress eller andre alvorlige psykiske lidelser. Stress er ikke noget der bør ignoreres, og du bør se lidt på din generelle mentale tilstand.

tandpine

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.